Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Ο Γιώργος Αναγνώστου για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2011


 

«Μουσεία και Μνήμη», είναι το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011. Σκοπός της επιλογής αυτής είναι να αναδειχθεί η σημασία των μουσείων ως φορέων διάσωσης και διαφύλαξης αυτής της μνήμης. Το μήνυμα της επετείου είναι: «να γίνουν όλα τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
 Στο δήμο μας, το δήμο Άργους – Μυκηνών, στην πόλη του Άργους, ένα καινούργιο μουσείο ετοιμάζεται να λειτουργήσει, το νέο Βυζαντινό μουσείο στη δυτική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια. Η δημιουργία του, έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, μα την τετραετία 2006-2010 οι προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν. Ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις στη νότια πτέρυγα και στον περιβάλλοντα χώρο, ο δήμος παραχώρησε για την λειτουργία του επιπλέον χώρους στη νότια πτέρυγα των Στρατώνων, χρηματοδότησε την μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του και με συντονισμένες ενέργειες με την 25η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πέτυχε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου του μουσειολογικού εξοπλισμού του με προυπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. Πλέον, αν η δημοτική Αρχή εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της, είναι θέμα μηνών η πόλη να αποκτήσει ένα νέο ιδιαίτερα σημαντικό μουσείο, μετά από πενήντα και πλέον χρόνια.
Την τετραετία που πέρασε δρομολογήθηκαν και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού μουσείου του Άργους, για πρώτη φορά μετά την λειτουργία του το 1960. Με τις επίπονες προσπάθειες των ανθρώπων της Δ Εφορίας Αρχαιοτήτων ολοκληρώθηκε η μελέτη εκσυγχρονισμού του μουσείου, μια μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2009. Το 2010 πετύχαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της αναβάθμισης του μουσείου με προυπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι προσπάθειές μου, ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού την προηγούμενη τετραετία, επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα δύο αυτά έργα και στην άριστη συνεργασία με τις Εφορίες Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιστεύω ότι όλοι όσοι λειτουργούμε στην Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, όπως αυτά, ακόμα και αν αυτά χρειάζονται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Ο νέος δήμος Άργους – Μυκηνών μετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι ο μοναδικός περιφερειακός δήμος που θα διαθέτει ένα τόσο σημαντικό δίκτυο σύγχρονων μουσείων, το νέο μουσείο των Μυκηνών και τα δύο μουσεία του Άργους, με ότι αυτό σημαίνει για την ανάδειξη του μοναδικού πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την επισκεψιμότητα του νέου δήμου.


Γιώργος Αναγνώστου
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
του Δήμου ’Αργους - Μυκηνών

ΚΡΑΤΑΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ..."Ο νέος δήμος Άργους – Μυκηνών μετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι ο μοναδικός περιφερειακός δήμος που θα διαθέτει ένα τόσο σημαντικό δίκτυο σύγχρονων μουσείων, το νέο μουσείο των Μυκηνών και τα δύο μουσεία του Άργους, με ότι αυτό σημαίνει για την ανάδειξη του μοναδικού πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την επισκεψιμότητα του νέου δήμου." ...ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ : ΤΟ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΚΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΟ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΚΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ή ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ;


Σούλα Χαβιαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου