Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Τo «χρυσωρυχείο» μας…


του δημοσιογράφου Γιώργου Ν. Τσιούνη

Την ώρα που μια μερίδα της νεολαίας μας, βαδίζοντας στ’ αχνάρια ψευτοδιανοούμενων αλλά αγραμμάτων στην πραγματικότητα «ματσουκοφόρων» (κατά τον μακαρίτη συνάδελφο Νίκο Κακαουνάκη), συγγραφέων, σεναριογράφων, «δημοσιογράφων», ηθοποιών και άλλων που δραστηριοποιούνται σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, απαξιώνει την υπέροχη ελληνική γλώσσα μας, οι ξένοι και οι πραγματικά διανοούμενοι Έλληνες του εξωτερικού, την χαρακτηρίζουν χρυσωρυχείο.
Έχουμε με άλλα λόγια, το «χρυσωρυχείο» που προσφέρει, χαρίζει αιώνες τώρα, το χρυσάφι του σ’ όλο τον κόσμο, κι εμείς ή τουλάχιστον μερικοί από μας, κάποιοι νεολαίοι μας, προτιμούν τις ξενόφερτες λέξεις, εκφράσεις και όρους, που στην πλειονότητά τους αποτελούν παραφθορές ελληνικών επανεισαγομένων και κακοποιημένων.
Η ελληνική γλώσσα, η αρχαιότερη,  η πλουσιότερη και η ωραιότερη του κόσμου, η μουσική και μαθηματική μαζί γλώσσα, κατά τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ιστοριοδίφη, συγγραφέα του ιστορικού έργου για τις θέσεις αρχαίων και αρχαιοτάτων πόλεων, τοποθεσιών, μνημείων και ιερών, αείμνηστο στρατηγό Θεοφάνη Μανιά, «δολοφονείται» από ορισμένους «διανοούμενους» νεοέλληνες.
Δυστυχώς είναι πολλοί οι νέοι που απαξιώνουν τη γλώσσα μας και προτιμούν να χρησιμοποιούν γελοίες και ακατανόητες ξένες λέξεις και φράσεις, συνεπικουρούμενοι από κάποιους «αστέρες» της τηλεόρασης, οι οποίοι, κυρίως…λάμπουν σε «σκουπίδια» μεσημεριανά ή και πρωινά.
Και ενώ, εδώ στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά οι ξένοι και οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, εργάζονται εντατικά για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση των θησαυρών του ελληνικού γλωσσολογικού «χρυσωρυχείου».

Διαβάζουμε στον τύπο, ότι «Την πιο στενή και ζωντανή συγγενή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας πιστεύουν, ότι ανακάλυψαν γλωσσολόγοι εντοπίζοντας απομονωμένη κοινότητα μουσουλμάνων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι μιλούν ελληνική διάλεκτο με εντυπωσιακές ομοιότητες με τα αρχαία ελληνικά»
«Πρόκειται για γλωσσολογικό χρυσωρυχείο» τονίζει η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Ιωάννα Σιταρίδου, η οποία πριν από λίγους μήνες εντόπισε σε χωριό της περιοχής της Τραπεζούντας περίπου 5.000 κατοίκους που μιλούν «ρωμαίικα».
«Ουσιαστικά μιλούν διάλεκτο με λεξιλόγιο και συντακτικό πιο κοντά στην αρχαία παρά στη νέα ελληνική» συμπληρώνει η καθηγήτρια.
Ο Βρετανικός τύπος γράφει πως πρόκειται για συναρπαστική ανακάλυψη στην περιοχή όπου ο Ιάσων και οι Αργοναύτες αναζητούσαν το «Χρυσόμαλλο Δέρας» καθώς πέρα από τη γλωσσολογική ιδιαιτερότητα, η κοινότητα αυτή είναι και πολιτισμικά μοναδική. Πρόκειται για μουσουλμάνους που μιλούν ελληνικά, χωρίς όμως να γράφουν, και παίζουν την ποντιακή λύρα. Σημάδι της πολιτιστικής και γεωγραφικής τους απομόνωσης είναι επίσης το γεγονός ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα μέλη της κοινότητας παντρεύονται μόνο με άντρες ή γυναίκες από το χωριό τους.
Τέλος η παγκόσμιας κυκλοφορίας εφημερίδα “THE INDEPENDENT”, γράφει :  «Οι κάτοικοι της κοινότητας στη Μαύρη Θάλασσα μιλούν ρωμαίικα και μάλιστα παίζουν και τη λύρα. Αν φορούσαν χιτώνες και σπούδαζαν τους κλασσικούς, θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα θεματικό πάρκο αρχαίας Ελλάδας και να κάνουν ευτυχισμένους τους καθηγητές κλασσικών σπουδών σε όλο τον κόσμο. Η κοινότητα βρίσκεται στην περιοχή, όπου υποτίθεται ότι ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες αναζητούσαν το Χρυσόμαλλο Δέρας».

Αυτά για τους δικούς μας αγράμματους και τους «αστέρες» της τηλεόρασης που τους στηρίζουν και τους ενισχύουν στην κακοποίηση, την απαξίωση και τον εξευτελισμό της γλώσσας μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
(παλαίμαχος)

            gtsiounis@yahoo.gr
            gtsıoun@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου